KONVANSİYONEL YANGIN ALGILAMA VE İHBAR SİSTEMLERİ

 

Yaşam ve çalışma alanların da insanoğlunun korkulu rüyası olan yangınla mücadelenin ilk adımı, yangını başlangıç anında tespit ederek müdahale birimlerini yönlendirmektir. İkinci adımda ise söndürme sistemlerini aktif hale getirmek ve yangın ortamında tehlike arz edebilecek birimleri devre dışı bırakmaktır. Yangını başlangıç anında tespit etmek için çeşitli tipte algılama elemanları kullanılmaktadır.

 

Konvansiyonel sistemler, bölgesel olarak alarmın izlenmesi yeterli olan ufak ve orta ölçekli bölgelerde kullanılan sistemlerdir.

Analog sistemlere göre fiyat avantajı vardır.

Konvansiyonel sistemlerde dedektörlerden herhangi birisi algılama yaptığında, Yangın alarm paneli üzerinde sadece o dedektörün bağlı olduğu bölge görülür, tam olarak hangi dedektörün algılama yaptığı görülemez. Yangının tam olarak yerini tespit etmek için algılama yapan dedektörün bağlı olduğu bölgedeki tüm dedektörleri kontrol etmek gerekir. Bu kontrolü yaparken; eğer sistemin montajı sırasında odalarda bulunan dedektöre paralel olarak, kapıların üzerlerine bir lamba bağlantısı (remote led) yapılmış ise, tek tek tüm odalara girerek vakit kaybedilmeden koridor boyunda sadece kapı üzerlerindeki ışıkları kontrol ederek vakit tasarrufu sağlanır. Konvansiyonel sistemlerde bölge başına 20 dedektörden fazla bağlantıya izin verilmemesinin sebebi yukarıda anlattığımız durumdan kaynaklanmaktadır.